Å investere penger i andres ideer er ikke noe nytt. Tidligere var det begrenset til et lite mindretall personer med penger på bok, og med et stort nettverk. Det har heldigvis forandret seg. I dag blir det bare mer og mer vanlig for oss nordmenn å investere sparepengene våre på børs eller i en Startup. Børs er det mest vanlige, men det er fordi det er enklest. Mange vet ikke helt hvor de kan finne muligheter i Startups, og hvordan de skal gå frem. Det er også mange som har en ide eller en drøm om å starte et selskap, men som ikke tør fordi frykten er at det er svært risikofylt og derfor lar det være. Vi skal vise deg hvorfor du bør investere i Startups her.
Det finnes mange definisjoner på en Startup, men typisk når man snakker om en Startup er det et firma som ikke er 100% etablert i markedet. De har sjeldent overskudd, og driver aktivt med å utvikler produktet sitt. Firmaet er ofte i en utviklingsfase, eller de er i en ekstrem vekstfase hvor man bruker mer penger enn hva som kommer inn. I dag snakker man oftest om Startups, hvor det nesten er implisitt at det er snakk om teknologi bedrifter. En Startup behøver derimot ikke være begrenset til teknologi selskaper.
Kolonial er kanskje Norges mest kjente Startup akkurat nå. De som investerte tidlig i selskapet har tjent svært gode penger. Men det finnes mange flere eksempler. Vi nevner noen av de her: reMarkable, Thin Film Electronics, Graphiq, Kahoot! og Huddly.
Dette er selskaper som på kort tid har vokst fra Ide til å bli selskaper hvor de antageligvis kan bli markedsledende.
Å investere i en Startup er litt forskjellig fra andre investeringer. Kjøper du deg inn i et fond, eller handler aksjer fra børsen, kan du få daglig oppdateringer. Kjøper du aksjer i en Startup, kan det gå måneder mellom hver oppdatering. Du må regne med å sitte på aksjene over flere år. Dette kan være positivt da de fleste ofte selger aksjene for tidlig, men det betyr også at du ikke må være avhengig av pengene du investerer.
Du kan forvente å være med på mange oppturer, men også være forberedt på noen nedturer. De som jobber i disse type firmaene er oftest ikke motivert av penger på kort sikt. Som regel er de som jobber i Startup mennesker som brenner for hva de driver med. Det kan også være givende å være en del av den energien som det er i en Startup.
Det er også slik at det ofte er et høyt arbeidstempo i en Startup. Et flertall har i ryggmargen hvis de oppdager en utfordring med produktet eller tjenesten, så er de raske til å endre og forbedre. Dette er noe av grunnen til at en Startup har mulighet til å ta opp kampen i markeder hvor det er etablerte, og ikke så fult så endringsdyktige aktører.
De fleste som investerer i en Startup blir ofte veldig glad i firmaet de har puttet penger inn i. Dette er også noe som feires og ønskes av Startup selskapene.
Når det går bra kan man forvente at gevinsten på investeringen blir stor. I de fleste tilfeller hvor det går bra, og hvor du kom inn på et tidlig tidspunkt så skal du ikke bli overrasket om du får igjen 10 gangen, om ikke 100 gangen. I enkelte tilfeller langt mer, men det er mer sjeldent.
På et eller annet tidspunkt kan det være at selskapet enten selges til noen andre, eller gå på børs. Det kalles en exit. Det er da muligheter for deg til å ta ut gevinst, eller du kan bli med videre. Noen benytter muligheten til å ta noe gevinst, mens andre investerer mer.
Startups kan være mer risikofylt enn å investere på børs. Noen ganger går det dårlig. Selskapet går tom for penger. Kundene er ikke så betalingsvillige som det var forventet. I verste tilfelle så var ikke produktet eller tjenesten i takt med markedet. Sånt skjer, og det er noe man må ta inn over seg at kan skje.
Heldigvis finnes det måter å begrense risikoen. Det første er kun å investere penger du har råd til å tape. Du bør for eksempel unngå belåne huset for å investere i en Startup.
Det andre man kan gjøre er å investere med Kapitalfunn ordning. Det er et attraktivt skatteinsentiv fra myndighetene, Her får du tilbake 22% av investert beløp som skattefradrag. Skulle selskapet gå konkurs, kan det hende du får skattefradrag på det du har tapt.
I et Holdingselskap er det slik at du kan kjøpe og selge aksjer uten å få skatt på gevinsten. Du blir først skattepliktig når du tar pengene ut til deg privat. Dette fungerer også med Kapitalfunn ordningen, hvor du da får alle skattefordeler som i et Holdingselskap, samt fordelene som Kapitalfunn gir deg privat. Det er rett og slett en veldig bra ordning.
Vi i HaaS har spesialisert oss på dette og for bare 2490,- ink mva pr år tar vi oss av alt knyttet til ditt Holdingselskap. Registrer deg her.
I beste fall er det som å vinne i Lotto. I verste fall kan du risikere å tape noen penger.
Vi hjelper deg med å komme i gang, registrer deg her hos oss i dag.
juni 2021
mai 2021